Białko w diecie wegańskiej

Często decydujemy się na dietę wegańską ze względu na poglądy lub z przyczyn  zdrowotnych. Bez względu na powód, weganom zdarza się zatęsknić za smakiem jajek. Roślinne alternatywy odzwierzęcych produktów doskonale pobudzają kulinarną wyobraźnię, ale także przynoszą korzyści dla zdrowia. Zastąpienie białka zwierzęcego w diecie wegańskiej jest zatem jak najbardziej realne.

Mówi się, że mięso zawiera pełen zestaw aminokwasów, które są potrzebne do uzupełnienia organizmu w pełnowartościowe białko. Mimo to weganie z powodzeniem radzą sobie z jego uzupełnieniem za pomocą innych produktów. Duża ilość białek roślinnych znajduje się w kaszy, komosie ryżowej, a także soczewicy, ciecierzyce i bobie. Z wszystkich warzyw strączkowych możemy przygotować przepyszne pasty do chleba i skutecznie uzupełnić białko roślinne w organizmie. Codzienny jadłospis roślinny można skomponować w taki sposób, aby dostarczyć organizmowi wszystkiego czego potrzebuje.

Dlaczego białko jest tak ważne w diecie dla wegan?

Białko jest super niezbędnym składnikiem, który służy do tworzenia nowych tkanek i regeneracji już tych istniejących. Jest konieczny również do wytwarzania hormonów, enzymów i neuroprzekaźników. Zawarte w białku proteiny odpowiadają również za regenerację tkanek (gojenie ran), a także przyrost mięśni. Dziennie w diecie roślinnej powinno spożywać się 10-20% białka, które dostarczane jest wraz z innymi pokarmami.

Źródła białka – produkty odzwierzęce

Dużą ilość protein weganie znajdą w nasionach roślinach strączkowych. Zawierają one aż około 25% tego składnika. Do diety warto więc wprowadzić soczewicę, fasolę, cieciorkę, bób, a także groch.  W produktach zbożowych znajdziemy trochę mniej białka, bo około 10-15%. Tutaj istotnym produktem są kasze, a także ryż i komosa ryżowa. Dobre źródło białka znajduje się też w orzechach, ziarnach, warzywach i owocach, jednak w mniejszej ilości. Dla przykładu jarmuż zawiera około 2g białka/100g.

Białko roślinne i zawartość aminokwasów

W produktach pochodzenia roślinnego większość protein jest niepełnowartościowa (wyjątkiem jest białko sojowe). Gdy brakuje jednego lub kilku organizm nie potrafi w pełni wykorzystać takiego źródła białka. Takie aminokwasy fachowo określane są aminokwasem ograniczającym. W nasionach roślin strączkowych aminokwasem ograniczającym jest metionina, zaś w produktach zbożowych lizyna. Jedynym sposobem, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowych składników jest połączenie produktów zbożowych oraz nasion i najwyższej jakości warzyw strączkowych. Uzupełnij swój organizm w niezbędne aminokwasy.

Podsumowując, dieta roślinna zawiera mnóstwo białka. Dobrze skomponowana zapewni go tyle, ile potrzebujemy. Brak Ci nie grozi!

Należy pamiętać, że nadmiar białka w organizmie może szkodzić, dlatego tak ważne jest dopasowanie dziennego spożycia przez dietetyka.

Pamiętaj że każdego rodzaju witaminy i minerały są niezbędne do zdrowego trybu życia!

Oceń:

Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
Powiadom o
POLECAMY:
Dla wielu osób tradycyjna, papierowa książka ma swój urok, specyficzny zapach, a niektórzy twierdzą nawet, że duszę. Konkurencją na rynku są elektroniczne czytniki. Kto wygra…