Jak skutecznie pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw

Jak donoszą badania EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) z 2016 roku, najwięcej pestycydów znajdowało się wówczas w pomidorach i jabłkach.

Co to są pestycydy?

Pestycydy to środki ochrony roślin mające na celu usunięcie szkodników, wirusów, chwastów, likwidowanie chorób roślin i zwierząt. Są to środki stosowane na masową skalę i niestety niebezpieczne dla człowieka.

Światowa Organizacja Zdrowia uznaje pestycydy jako przyczynę corocznego zatrucia ok. 1,5 mln ludzi na świecie, do których należą rolnicy, pracownicy firm produkujących pestycydy oraz konsumenci. Spożywanie plonów rolnych zanieczyszczonych pestycydami przed upływem karencji rośliny, prowadzi rocznie w UE do 20 tys. zgonów.

Co to jest karencja? W ochronie roślin jest to minimalny okres, który musi upłynąć od momentu zastosowania chemicznego środka ochrony roślin do zbiorów rośliny przeznaczonej do spożycia owoców, kwiatów. Zapobiega zatruciu pokarmowemu ludzi i zwierząt. [2]

Chemiczne środki ochrony roślin charakteryzują się dużą toksycznością jeżeli chodzi o szkodniki. Dla ludzi i zwierząt wykazują działanie: nowotworowe, zaburzają pracę układu immunologicznego, powodują alergie skórne, choroby układu oddechowego i trawiennego.

Dowody naukowe stwierdzają jednoznacznie, że pestycydy kumulują się w tkankach. Mimo, że Polska stosuje ich mniej w porównaniu do Niemiec czy Holandii są one nadal obecne w żywności. Ponadto pozostają w wodzie i glebie.

Intensywne stosowanie pestycydów  doprowadza do skażenia środowiska oraz zatruwa nasze organizmy. Temat ten jest również tematem politycznym i problemem z którym mierzy się Unia Europejska – opublikowane przez nią wyniki badań pozostałości po pestycydach we wszystkich krajach członkowskich wykazały, że 40% badanych próbek przekroczyło normę najniższej dopuszczalnej dawki (!) natomiast 4% przekroczyło normę drastycznie. Żywność dla dzieci również została zbadana i tam również wykazano nieprawidłowości.

Okazuje się, że zwykłe płukanie wodą nie wystarczy do tego by pozbyć się pestycydów.

owoce i warzywa z pestycydami

Jak możemy skutecznie pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

  • możemy skorzystać z gotowych preparatów, które można kupić w sklepach ekologicznych
  • płukać w jakimś odczynie kwaśnym i alkalicznym w proporcji na przykład : 1l wody/ 0,5 szklanki octu lub zamiast octu w soku z cytryny
  • można też, moczyć produkty w misce z dodatkiem 3 łyżek soli kuchennej albo morskiej
  • kolejną a zarazem najbardziej kosztowną metodą jest kupno urządzenia do ozonowania, jest to w pełni ekologiczna metoda.

Po wybraniu odpowiedniej metody i wykonaniu jej należy wypłukać owoce pod bieżącą wodą.

Dzięki takim domowym zabiegom jesteśmy w stanie zminimalizować możliwe działania niepożądane pestycydów i chronić nasze zdrowie. 

Warto tę metodę stosować w przypadku wszystkich nabytych warzyw i owoców. Może się nam wydawać, że kupując na targach i placach bezpośrednio od rolnika nabywamy produkty zdrowe, produkowane na małą skalę i wolne od szkodliwych substancji chemicznych. Trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt, iż rolnik też korzysta ze środków ochrony roślin. Zwożąc swoje produkty na plac nie podlega na miejscu kontroli, która dawałby nam pewność, że wyjęte przez niego z ziemi płody są wolne od pestycydów. To, czy dotrzymał on okresu karencji, czyli dał roślinie czas na pozbycie się niebezpiecznych substancji, tak na prawdę zależy od jego dobrej woli.


1. D. Stankiewicz Ochrona środowiska wiejskiego. http://biurose.sejm.gov.pl

2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Karencja_(rolnictwo)

Jak skutecznie pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw
4.3 (86.67%) 3 głosów

Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
Powiadom o
POLECAMY:
Maść z mango nawilża, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran. Niedrogie i bez chemii. Czy może być lepszy zamiennik tradycyjnej oliwki dla dzieci?  Zapytacie dlaczego w…