Uprawa nasion kiełków czyli produkcja ogrodnicza w kuchni

Nasz rozpędzony świat przyzwyczaił nas do drogi na skróty. Sklepowe lodówki kuszą kiełkami gotowymi do spożycia. Zapakowane w plastikowe pudełeczka czekają na półkach. Wszystko jest dla ludzi. Pamiętaj tylko, aby sprawdzić datę ważności produktu. Ważne jest też, aby przed zakupem przyjrzeć się kiełkom – nie powinny mieć śladów pleśni ani czarnych plam. Co z tą ambitną grupą ludzi która chce mieć od początku do końca własnoręcznie wyprodukowane kiełki? Wtedy drogi do sukcesu są dwie. Pierwsza dla Pomysłowych Dobromirów, druga dla poważnych gadżeciarzy – profesjonalistów.

Kiełki słonecznika jak wyhodować
Kiełki słonecznika

Jak hodować kiełki w domu, sadzić w słoiku

Nazwa mówi sama za siebie – bez słoika ani rusz. Czy po majonezie, czy po dżemie – nie ma to znaczenia. Można się pokusić o wykorzystanie plastikowego pojemnika, ale polecam słoik. Dlaczego? Otóż wewnętrzne ścianki szklanego słoika są bardzo gładkie – nie sprzyja to rozwojowi bakterii – to ważne w czasie wzrostu i hodowli kiełków – co przecież trwa kilka dni. Musi być higienicznie! Poza tym wielkość słoika łatwo dopasować do swoich kulinarnych potrzeb.

  • Przygotuj słoik. Im więcej kiełków potrzebujesz tym większy – muszą mieć trochę miejsca. No i muszą mieć czysto – najlepiej przelać słoik wrzątkiem
  • Wsyp nasiona do słoika. Początkującym zalecam metodę: jeden rodzaj kiełków = jeden słoik
  • Zalej nasiona przegotowaną, letnią wodą – niech swobodnie popływają. Łupina nasienna spęcznieje i ruszy proces kiełkowania. Wodę wylej po kilku godzinach
  • Przepłukuj nasiona czystą wodą dwa razy dziennie. Utrzymuj nasiona stale lekko wilgotne – na dnie słoika powinno zostać kilka kropel wody
  • Słoika nie wolno szczelnie zakręcać – kiełkujące nasiona bardzo intensywnie oddychają i potrzebują świeżego powietrza. Inaczej po prostu zgniją. Mój patent? Podwójnie złożona gaza przytrzymana gumką recepturką na gwincie słoika. Taka pokrywka od razu pełni rolę sitka trzymającego nasiona na miejscu w trakcie odlewania nadmiaru wody
  • Gęsty biały nalot na małych korzonkach? To najczęściej włośniki – wyglądają jak pleśń, ale są naturalną częścią rośliny – są w pełni jadalne. Uwaga: jeśli nalot występuje też na innych częściach kiełków (np. na łupinie nasiennej) wyrzuć tę partię kiełkujących nasion
  • Po kilku/kilkunastu dniach, w zależności od gatunku, kiełki są gotowe na Twoje kulinarne szaleństwa
Kiełki rzodkiewki jak wyhodować
Kiełki rzodkiewki

Jak używać kiełkownicy szklanej by hodować kiełki, instrukcja jak to zrobić

Lubisz podchodzić do tematu z odpowiednim zapleczem albo po prostu zawsze marzyła Ci się kiełkownica zdobiąca kuchenny blat? Masz już sprzęt – do dzieła!

  • Na rowkowanej szalce kiełkownicy rozsyp namoczone przez kilka godzin nasiona
  • Codziennie rano i wieczorem przelewaj kiełki przegotowaną letnią wodą – dzięki syfonowi na szalce woda powoli spłynie na niższą szalkę, aż trafi do dolnego pojemnika skąd należy ją wylać
  • Idealne miejsce na Twój sprzęt do kiełkowania to blat kuchni – ważne żeby nie byłoto miejsce zbyt nasłonecznione – parapet niestety odpada
  • Dużą zaletą kiełkownicy jest to, że za jednym zamachem nawodnisz nawet trzy szalki z różnymi gatunkami kiełków
  • Uzyskanie kiełków zajmuje mniej więcej 4-8 dni niezależnie czy używasz słoika czy kiełkownicy

Czy nasiona ze sklepu ogrodniczego nadają się na kiełki?

Nie wszystkie! Na opakowaniu nasion musi być informacja, że nasiona są przeznaczone specjalnie do tego żeby uzyskać z nich kiełki w trakcie hodowania. Nasiona do uprawy warzyw w gruncie się nie nadają. Mogą zawierać substancje grzybobójcze – potencjalnie szkodliwe gdybyśmy chcieli uzyskać z nich kiełki. Ważne jest jeszcze to, że partie nasion specjalnie na kiełki mają wyższe normy jakościowe co to kiełkowania. Zdolność kiełkowania (mierzona w procentach) jest regularnie sprawdzana w laboratorium. Jeśli chodzi o nasiona do gruntu – nawet jeśli odsetek nasion niekiełkujących jest wyższy nic złego się nie stanie. W warunkach naturalnych takie nasiona rozkładają się w glebie – jest to w pełni naturalne. Natomiast przy produkcji kiełków prawdopodobieństwo występowania takich nasion musimy zmniejszyć do minimum. Gnijące nasiona zepsują całą partię w słoiku/ kiełkownicy.

Teraz zamiana garstki nasion w porcję pysznych kiełków to dla Ciebie pestka. Pora na zgłębianie dalszych ogrodniczo-kulinarnych rewirów. Co z nowymi smakami i zapachami? Jakie kiełki będą uzupełnieniem dań orientalnych, a jakie sprawdzą się na kanapce? Które kiełki  mają najwięcej smaku? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w następnym tekście z kiełkowej serii.

Uprawa nasion kiełków czyli produkcja ogrodnicza w kuchni
4.3 (86%) 10 głosów

Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
Powiadom o
POLECAMY:
Naturalne, lecznicze składniki to jedno z największych bogactw, jakie może nam oferować otaczająca nas przyroda. Jednym z nich, jest kit pszczeli, który jest wykorzystywany do…