Najlepiej wyrzuć to od razu!

362 różnych gatunków bakterii – tyle zawiera codziennie używana gąbka kuchenna. Niestety próby zabijania tych małych stworzeń w kuchence mikrofalowej lub poprzez wyparzenie wrzącą wodą nie dają pożądanych efektów

Według naukowców* fale mikrofalowe owszem, zabiją niektóre bakterie, ale nie najgorsze patogeny, bowiem zużyta gąbka kuchenna ma w sobie wiele różnych gatunków zarazków. Według “New York Times” metoda sterylizowania gąbki za pomocą mikrofalówki:

„Może niszczyć słabe zarazki, ale przetrwają najsilniejsze, najgorsze i potencjalnie patogenne bakterie. Następnie będą się rozmnażać i zajmować wolne miejsce po obumarłych bakteriach. Taka gąbka będzie po prostu jeszcze bardziej cuchnąca i brudniejsza, przez co możesz żałować, że jej nie wyrzuciłeś”.

A są wśród nich takie bakterie i patogeny, które Science Daily określa jako „czynniki biologiczne powodujące choroby”.

Mikrobiom gąbki kuchennej

Markus Egert, mikrobiolog z University of Furtwangen w Niemczech, zbadał DNA i RNA drobnoustrojów z 14 używanych gąbek i znalazł 362 gatunki bakterii. Na jeden cal sześcienny gąbki przypadało około 82 miliardów bakterii! Co ciekawe, nie wszystkie badane gąbki były stare i zanieczyszczone resztkami jedzenia, niektóre zostały nawet wcześniej „wyczyszczone”.

Problem z gąbkami polega między innymi na tym, że służą one do wycierania zlewu, lodówek, desek do krojenia czy blatów. Okazuje się jednak, że jeszcze gorsze jest to, że są one zwykle trzymane pod kranem z ciepłą wodą, co sprzyja namnażaniu bakterii. Jak wiadomo wilgoć i ciepło to dla nich idealne środowisko życia.

Do szczególnie szybko namnażających się należy Moraxella osloensis, bakteria która żyje na ludzkiej skórze i może powodować infekcje u osób ze słabym układem odpornościowym. Bakterie te są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach brudnego prania. Bakterie są też odpowiedzialne za brzydki zapach zlewu kuchennego. W zabrudzonej gąbce zazwyczaj znajdują się też bakterie: E. coli, Campylobacter (główna przyczyna wielu rodzajów biegunki), Enterobacter cloacae, Klebsiella (która może powodować zapalenie płuc), Proteus (częsta przyczyna infekcji dróg moczowych), salmonella i gronkowiec.

Gąbka kuchenna ma więcej zarazków niż toaleta

14 gąbek użytych we wspomnianym badaniu zawierało więcej bakterii niż mieści się w przeciętnej toalecie. Oczywiście ważne jest też to jak długo gąbki były używane, przez kogo i do czego. Ważne też jest prawidłowe mycie rąk i niestety często robimy to nieprawidłowo lub nie tak często, jak powinniśmy. Poza tym kuchnia jest miejscem najczęściej odwiedzanym przez przyjaciół i rodzinę, dlatego wraz z nimi dostają się do niej zarazki.

Czy warto oszczędzać na popularnym zmywaku?

Nie ma sensu “czyścić” gąbek w mikrofali, jeśli nie zabija to bakterii potencjalnie chorobotwórczych, a nie osiągniemy tego umieszczając ich w kuchence mikrofalowej na kilka minut. Często robimy to z uwagi na konieczność ochrony środowiska, musimy jednak mieć świadomość, że gąbka taka – mimo iż może pachnieć lepiej -nadal jest siedliskiem bakterii.

„Zapach jest związkiem wytwarzanym przez metabolizm bakterii. Zjadają tłuszcze. Wydalają tłuszcze. A te tłuszczowe odchody śmierdzą… Dezynfekcja, której wielu próbowało, niekoniecznie działa.

Gąbkę można umieścić w mikrofali, wrzucić do prania lub zmywarki, zanurzyć w occie lub innych roztworach czyszczących, a nawet gotować w garnku. Jednak naukowcy odkryli więcej potencjalnie patogennych bakterii, takich jak Moraxella osloensis, na gąbkach pochodzących od ludzi, którzy twierdzili, że rutynowo je dezynfekują”.

Jeśli po prostu nie chcesz wyrzucać gąbki, która z pozoru wydaje się być całkowicie w porządku, możesz włożyć ją do pralki na cykl prania w najwyższej temperaturze z naturalnym detergentem w proszku i wybielaczem – na przykład piorąc białe ubrania – następnie używaj jej w mało istotnych miejscach, na przykład w łazience.

Mikrofale nie zabijają bakterii znajdujących się w pożywieniu.

Fale mikrofalowe lub gotowanie spowodują usunięcie znacznej liczby bakterii. Jednak gąbki, które są regularnie czyszczone, nie zawierają mniej bakterii niż te, które nie zostały w ogóle oczyszczone. Stare powiedzenie mówi, że nie można oceniać książki po okładce, więc jeśli coś nie wygląda na brudne (czytaj: pełne szkodliwych, chorobotwórczych i prawdopodobnie obojętnych mikroorganizmów), wcale nie oznacza, że takie nie jest.

Inne badanie opisuje piknik społecznościowy w Juneau na Alasce, po którym dziesiątki osób zabrało do domu resztki pieczonej wieprzowiny (która została przygotowana i przywieziona z restauracji w Seattle) i podgrzało ją w domu. Z 43 osób, które zjadły resztki wieprzowiny, 21 osób – 49 procent – zatruło się salmonellą. Według badania:

„Spośród 30 osób, które zjadły podgrzane mięso, wszystkie 10, które korzystały z kuchenki mikrofalowej zachorowały. Dla porównania, nie zachorowała żadna z 20 osób, które korzystały z tradycyjnego piekarnika lub patelni… W porównaniu z konwencjonalnymi metodami podgrzewania, kuchenki mikrofalowe nie miały ochronnego działania zapobiegającego chorobom. Aby zapobiec epidemiom, należy zadbać o to, aby żywność była odpowiednio ugotowana, przewożona i odpowiednio podgrzewana”.

Należy zauważyć, że restauracja, która przygotowała pieczoną wieprzowinę, rozmrażała dwie mrożone świnie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie ugotowała je w opiekaczu na gaz. Jedną ze świń pozostawiono bez chłodzenia przez 17–20 godzin po ugotowaniu.

Co zrobić z tą gąbką?

Przede wszystkim należy dokładne myć ręce przed, po i często podczas pracy w kuchni. Dlaczego? Często w trakcie prac kuchennych przeglądamy książkę kucharską, korzystamy z telefonu, obieramy warzywa albo wkładamy naczynia do zmywarki.

Nie musisz od razu wyrzucać świeżej gąbki, ale raz w tygodniu dobrze byłoby ją wymienić. Ważne jest to do czego była uzywana – jeśli np. do czyszczenia zlewu lub wytarcia mleka z podłogi, to raczej jest ona bardzo zabrudzona.

Według Forbes są trzy sposoby odkażania gąbek, które jak już wiemy, mogą dać różne efekty:

  • Gotowanie
  • Mikrofala
  • Moczenie w wybielaczu przez co najmniej minutę – ¼ do ½ łyżeczki wybielacza na litr ciepłej, ale nie gorącej wody.

Jeśli chcesz jednak skorzystać z kuchenki mikrofalowej, to:

  • Upewnij się, że gąbka jest całkowicie mokra, ponieważ w przeciwnym razie może się zapalić w kuchence mikrofalowej.
  • Umieść mokrą gąbkę w kuchence mikrofalowej na najwyższym ustawieniu na minutę.
  • Podczas wyjmowania gąbki należy zachować ostrożność, ponieważ będzie gorąca.

Jednak w świetle powyższych informacji możesz użyć innych metod. Zmywarka to kolejny pomysł. Nie trzeba dodawać, że w kuchence mikrofalowej nie należy dezynfekować gąbek z metalowymi podkładkami do szorowania, więc w tym przypadku zmywarka jest lepszym pomysłem. Najpierw użyj najgorętszego i najdłuższego cyklu w zmywarce, a następnie cyklu suszenia.

Jeśli po prostu nie jesteś pewien czy gąbka jest czysta, nawet jeśli wydaje się być w porządku to po prostu wyrzuć ją do śmieci i zmieniaj co najmniej raz w tygodniu. Tylko taka praktyka da ci pewność, że nie rozprzestrzeniasz zarazków po całej kuchni i na domowników.


*Badanie opublikowane w Scientific Reports pt. “Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization”

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o
POLECAMY:
8 mln ton odpadów z tworzyw sztucznych - tyle trafia do mórz i oceanów każdego roku. Każdy z nas powinien na swoim poziomie ograniczyć zużycie…