Wegańskie produkty, których nie może zabraknąć w kuchni!

Weganizm zakłada wykluczenie z codziennego menu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nabiału. Często jednak, miłośnicy radykalnego wegetarianizmu ograniczają się tylko do kilku stałych produktów, które spożywają na co dzień, zapominając o tym, że kuchnia wegańska to prawdziwe bogactwo roślinnej piramidy żywieniowej.

Zwolennikami diety wegańskiej nie są tylko ekologowie. Sięgają po nią też osoby, które chcą zadbać o swoje zdrowie, pragnący schudnąć, ale także osoby, które ze względów ideologicznych nie chcą spożywać mięsa i produktów odzwierzęcych. Należy zaznaczyć jednak, że nieprawidłowo skomponowana dieta może prowadzić do niedoborów energetycznych, dlatego tak ważne jest jej odpowiednie zbilansowanie. 

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie wegan

Wegański jadłospis powinien być bogaty w wapń, żelazo, cynk, roślinne białko, błonnik i witaminy z grupy B.

Bardzo ważne jest też przyjmowanie poprzez suplementację witaminy B12, która występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego i witaminy D, która szczególnie powinna być uzupełniana w okresie jesienno – zimowym.

Top wegańskie produkty, których nie może zabraknąć w kuchni

Orzechy i ziarna to absolutny must have każdego weganina. Nasiona i orzechy są skarbnicą niezbędnych minerałów takich jak: magnez, fosfor, cynk, wapń i miedź, dlatego tak istotne jest ich codzienne przyjmowanie w niewielkich porcjach. Do stałych produktów warto włączyć mak, który zawiera bardzo dużą ilość wapnia, a także siemię lniane, słonecznik i pestki dyni, które łagodząco działają na jelita.

Produkty pełnoziarniste takie jak: makaron, chleb, ryż, a także mąka to bogactwo witamin z grupy B, czyli błonnika. Uzupełniają dietę w żelazo, a także bardzo ważne dla wegan, białko.

Postawą diety wegańskiej – roślinnej są warzywa i owoce. Według dietetyków dziennie powinno spożywać się 4 – 5 porcji warzyw i owoców (warzyw więcej niż owoców). Owoce i warzywa to źródło witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warzywa najlepiej wybierać te zielonolistne, które wzmacniają układ immunologiczny, a także oczyszczają organizm z toksyn. W diecie wegańskiej nie powinno zatem zabraknąć pietruszki, szpinaku, brokuł, a także jarmużu, brukselki i kapusty.

Owoce również pełnią ważną funkcję w diecie wegańskiej. Nie muszą to być egzotyczne i drogie produkty, a przede wszystkim świeże. Warto sięgnąć po owoce sezonowe takie jak: czereśnie, borówki, truskawki, a także jabłka i śliwki. W diecie wegańskiej  nie powinno zabraknąć też bananów, które zawierają witaminę B6, a także potas. Banany są naturalnym środkiem antydepresyjnym, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, a także serca i mięśni.

Wegańską alternatywą dla mięsa jest tofu, czyli produkt, który powstaje z mleka sojowego. W diecie roślinnej odgrywa kluczową rolę, gdyż jest dostarczycielem białka, a także wapnia. Warto dodać, że tofu jest produktem w 100% roślinnym czyli nie zawiera cholesterolu.

Ważne! Na dietę wegańską należy przechodzić stopniowo, krok po kroku. Codzienne zmniejszanie spożywanego mięsa pozwoli powoli zmienić nawyki żywieniowe. Ważne jest, aby organizm powoli przyzwyczajał się do weganizmu.

Oceń:

Dodaj komentarz

  Subskrybuj  
Powiadom o
POLECAMY:
Od niedzieli, 18 sierpnia trwa 2. Międzynarodowy Pokaz Filmów Ekologicznych (KIGFF). W ramach Festiwalu odbywają się warsztaty ekologiczne, spotkania edukacyjne, wykłady, dyskusje z ekspertami i…